Özellikle okul öncesi dönemde, çocukların bu sorularına aileler nasıl yanıt vermeleri gerektiğini bilemiyorlar. Bazı aileler çocuğun sorusunu duymazdan gelirken, bazı aileler çocuğun aklını karıştırabilecek yanıtlar verebiliyorlar.
Çocuklara okul öncesi dönemde verilecek olan cinsellik eğitimi; kendi fizyolojisini tanıtmak, bedensel sınırları anlatmak, karşı cinsteki arkadaşından ne açıdan farklı olduğunu aktarabilmek, iyi ve kötü dokunuşu ayırt edebilmesini öğretmektir. Ancak, 8 yaş öncesinde size dünyaya nasıl geldiğini soran çocuğunuza; anne ve babalar birbirlerini sevdiklerinde bir bebekleri olabileceğini söyleyebilirsiniz. Bu durumda o size “Tamam; ama nasıl?” diye ısrarlı sorular sormaya devam edebilir. Üremenin insanlara özgü bir şey olmadığı düşüncesiyle bu soruyu yanıtlamak doğru olacaktır. Çocuğun yaşına göre karnınızı göstererek “Bebek annenin rahmindeki yumurtada büyür ve vajina denen özel bir boşluktan dışarı çıkar.” diyebilirsiniz. Bu yaş çocuklarına, sorsalar bile sevişmeyi anlatmanın gereği yoktur; çünkü bu kavramı anlamayacaklardır. Israrlı soruları karşısında verilebilecek en iyi tepki, bunun güzel bir yaşantı olduğunu; ancak 8 yaşından sonra bunu daha iyi anlatabileceğinizi söylemek olmalıdır.
Ancak çocukların cinselliğe ilişkin bilgileri kazanımları, nasıl dünyaya geldikleri sorusunu sormalarından çok daha önce bedenlerini tanımaya başlamaları ile başlar. Genellikle çocuklar bir yaşını doldurana kadar cinsel organlarıyla ilgilenmezler; o zamana kadar cinsel organları, eli ayağından farksız, vücudun diğer parçaları gibi görünür. Bir yaşında iken çocuk, bezi olmadığında cinsel organı ile kakası ile oynayabilir. Bu çok doğal bir meraktır. Okul öncesi dönemde, çocuklar cinsel organlarını isimlendirmeye de başlarlar. Çocuklara bu bölümlerin ve işlevlerinin isimlerinin doğru bir şekilde öğretilmesi önemlidir. Örneğin; ‘vajina’ , ‘penis’ kelimelerini bilmelidirler. Bunların çiş yapmak ve dışkı çıkartmak için kullanıldığını bilmelidirler. Çocuklara bu bölümler için argo kelimeler kullanmak daha rahat gelebilir; fakat doğru kelimeleri bilmeleri bir o kadar önemlidir. Argo kelimeler genelde karışıktır ve kişiden kişiye farklı anlamlar taşıyabilir ve çocuğun doğru kelimeyi bilmemesi utandırıcı olabilir. Eğer doğru şekilde söylersek, çocuklar bunun sıra dışı ve kaçınılması gereken bir durum olmadığını öğrenebilirler.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÇOCUKLARLA CİNSELLİK KONUSUNDA KONUŞMAYA ÖRNEK
Konuşma için çocuğun sorduğu herhangi bir soru ya da davranış başlangıç olarak kullanılabilir. Kardeşinin doğumunu ya da cinsiyetini merak etme, arkadaşı ile cinsel organlarını görmeye çalışma, “Ben nasıl dünyaya geldim?” gibi sorular konuşmaya başlamak için iyi fırsatlardır. Bu konuşmayı yaparken resim kullanmanız işinizi kolaylaştırır.
“Anlıyorum ki bazı şeyleri merak ediyorsun. İnsanların bazıları kız, bazıları ise erkek. Kız ve erkekleri bazı şeylerle ayırt edebiliriz. Kız ve erkek isimleri genellikle farklıdır. Ama bazen aynı olabilir. Aynı şekilde, farklı kıyafetler giyerler ama onlar da bazen aynı olabilir. Kızların saçları uzun, erkeklerin kısadır. Ama bazen kızların kısa, erkeklerin uzun saçı olabilir. Değişik oyunlar oynarlar. Ama birlikte oynadıkları oyunlar vardır. Kızlarla erkeklerin bedenleri farklı olur. Bedenlerinde kolları, elleri, yüzleri, bacakları, ayakları (göstererek) vardır. Erkeklerde penis, kızlarda ise vajina bulunur. Penis dışarı doğrudur ve erkekler çişlerini oradan yaparlar. Vajina ise içeri doğrudur. Önü vulva ile kapalıdır. O nedenle penis gibi görünmez. Kızlar bu nedenle çişlerini oturarak yaparlar.”
Konuşma beden tanıtımı, kız ve erkek farkı için yeterlidir. Buradan sonrasını çocuk sorarsa anlatın:
“Bebek olması istendiği zaman annelerde olan yumurtalar, babalarda olan yumurtalarla birleşir. Bu yumurtalar çok küçüktür. Annenin içinde adına rahim (uterus) dediğimiz yerde büyümeye başlarlar. Bu uzun sürer. Bebek orada büyürken güvendedir. Sonra zamanı geldiğinde, büyümesi bittiğinde doktorların yardımı ile bebek vajinadan dışarı çıkar.”