ÇOCUKLARI TERÖRİZMİN ETKİSİNDEN KORUMAK GEREK!

 Her terörizm yazısından sonra bu son olsun diye diliyorum. Ama maalesef son olmuyor ve ben yeniden, yeniden yazmak zorunda kalıyorum. Çünkü terör eylemleri yapanları kınamanın ve cezalandırmanın yanı sıra terörün çocuklara nasıl etki ettiğini de bilmek ve önlem almak zorundayız. Terörizmin etkileri ile baş etmek hiç kimse için kolay değildir. Ama terörizmle baş etmenin en doğru yolu, salmaya çalıştığı korku ve umutsuzluğa karşın, bir yandan tedbir alırken, başkaları ile dayanışma ve birlik içinde olurken, diğer yandan normal yaşamı sürdürmektir. Ailelerin terör konusunda çocuklarıyla konuşmaları gerekir. Çünkü terör eylemleri her koşulda, dünyanın, kendilerinin ve ailelerinin tehlikede olduklarını düşündürerek, çocukların güven duygusunu zedelemektedir. Terörle yaşayan çocuklar, hele de terörün içinde ve terör eylemlerinde kullanılan çocuklar, gelecekte sıkıntılı toplumlar oluştururlar. Hayatlarının başında, şiddeti, terörün acımasızlığını gören ve deneyen  çocuklar, şiddet ve baskıyı kanıksamış erişkinler olarak yaşamaya devam ederler.

Terör bir travmadır. Bu travmanın etkileri çocuğun yaşına bağlı değişir. Okul öncesi çocuklar, kendilerini savunmasız hissederler. Kendilerini koruyacak stratejiler geliştiremeyecek kadar küçük oldukları için çaresizdirler. Bu çaresizlikleri, genellikle sessizliğe gömülerek sonuçlanır. Ama olaylar, tüm şiddetiyle o sessizliğin içindedir. Okul çocukları dikkatinin kaybolmasından, depresyona uzanan bir süreç gösterirler. Fantezilerinde hep olay vardır. Yaşamda yenildikleri gerçekleri, fantezilerde tersine çevirerek kazanmaya çalışırlar. Yine de bu yaptıkları yanlış ve kötü fantezilerini gerçekleştirmek için erişkinlerin onları, çocukları kullanmasından daha sağlıklıdır. Ergenler ise, terör nedeniyle hazır olmadan erişkin olmak zorunda kalırlar. Terör onları, daha isyankâr, daha umutsuz yapar. Ailelerin onlara destek vermesi çok önemlidir.

Çocuklarla terör hakkında konuşmak

Bu zor konuşma için takip edeceğiniz basit yönergeler konuşmayı kolaylaştırabilir:

  • Öncelikle çocuklarınızı dinleyin. Onların duygularını, akıllarına takılanları dinlemek ve yanıtlamak için zaman ayırın. Ama onları hazır olmadıkları bir konuşma için zorlamayın. Duygularını, konuşarak anlatamayan çocukların resimlerinden, oyunlarından anlamaya çalışın. Endişeleri olduğunu unutmayın.
  • Sorularını onların yaşlarına ve gelişim dönemlerine göre yanıtlayın. Yaşından fazla bilgi vermeyin. Yaşına uygun ama doğru yanıtlar verin. Çocuklar kandırıldıklarını anlarlar. Başkalarını yargılayıcı, kötüleyici konuşarak onların kaygılarını arttırmayın.
  • Onları destekleyin ve güvenlerini tazeleyin. Ama yapamayacağınız sözler vermeyin.
  • TV’de terör haberlerini izlemelerine izin vermeyin. Özellikle küçük çocuklar için tekrarlayan görüntüler çok kaygı arttırıcı olabilir.
  • Günlük aktivitelerini düzenli sürdürmelerini sağlayın. Okul, spor, etkinlik, arkadaşla eğlence gibi…
  • Öğretmenleri ile bağlantı kurun, size aktarmadığı endişelerini onlara aktarmış olabilir.
  • Kendi endişeleriniz nedeniyle çocuklarla terör konusunda çok fazla da konuşmayın, devamlı gündemde tutmayın. O kadar çok konuşmak istemeyebilir. Çocuk olmasına izin verin.
  • Eğer terör olayına çok yakın bir yerde ya da içinde yaşamış, tanık olmuşsa o zaman daha dikkatli olmak ve gerekirse yardım almak gerekir. Olmasa bile kaygısı çok artan çocuklar için destek almak yararlı olacaktır.

Terör ve tehdidi ile yaşamak herkes için zordur. Ama unutmayın çocukların  her şeyden çok  güven duyacakları, güvende olduklarını hissettirecek, kendi kaygısı ile baş edip örnek olacak ebeveynlere ihtiyaçları vardır.

Facebooktwitterlinkedinmail