EMZİĞİME DOKUNMAYIN!

EMME VE EMZİK

1- Bebekler için emme duygusu önemlidir.

2- Anne sütü en değerli besindir.

3- Emme duygusunu desteklemek için yalancı emzik kullanılabilir.

4- Zamanından önce emziği almak, ya da hiç emzik kullanmamak parmak emmeye neden olabilir.

Zamanı geldiğinde çocuk emziği kendi bırakacaktır.

Bebekler doğduğu andan itibaren, gerek anne-çocuk ilişkisi, gerekse bebeğin sağlıklı beslenmesi için anne sütü almaları çok önemlidir. Ama anneyi emerken, yalancı emzik alıp almamaları gerektiği bir soru işareti olur. Doğduğu zaman haz aldığı bölge ağzı olan bebek için emmek çok önemlidir. Bu nedenle, anne memesini sürekli alamayacağından, yalancı meme ile bu duygusu desteklenir. Meme vermeye başlayan aileyi ikinci bir soru bekler. Emzik ne zaman bırakılmalı? Çünkü bir süre sonra bebeğin diş yapısının bozulacağına ilişkin çevreden söylenenler endişe yaratır. Bu endişe ile damaklı, yarım damaklı, ortopedik emzikler oluşturulmuştur. Hatta bebeklerin aylarına göre değişik büyüklükte emzikler vardır. Ama bazı bebekler, inatla yalancı meme almaz. Alsalar da ağızlarına en büyük olan ve damaksız olanları yeğlerler. Ancak o emzikler emme duygularını tatmin eder. Bu durum anne-babaların diş sağlığı konusundaki endişelerini iyice arttırır.

Anne sütü, beslenme ve hastalıklardan koruma açısından en değerli besindir. Bu nedenle ilk 6 ay, varsa sadece anne sütü vermek en doğrusudur. Anne sütü verirken bebeğe ek olarak su dahil hiçbir şey verilmemelidir. Ek besin verilmeyeceği için de, yalancı emzik dışında kaşık, biberon gibi araçlara gerek kalmaz. Çünkü biberon emziğe benzemekle birlikte, içinden besin gelmesi ve anne memesine oranla kolay beslenmeyi sağlaması nedeniyle, sütten erken kesilmeye neden olabilir. Emme ihtiyacı devam ettikçe, bebek emziğe devam edecektir. Gereksinimi azaldıkça, süre azalacak, yaşı büyüdükçe sadece uykuya dalma zamanlarında emzik istemeye başlayacaktır. Bu gereksinim sürdüğü sürece, zorla emziğin bıraktırılmaya çalışılması hem o dönem, hem de daha sonra başka sorunlara yol açabilir. Aileler, endişeleri nedeniyle yeterince büyüdüğünü düşündükleri zaman emzikten kesmeye çalışırlar. Emziği vermeyip ağlatmak, emziğe tadı kötü maddeler, acı sürmek, emziğin kaybolduğunu ya da çocuğun korktuğu biri tarafından alındığına ilişkin aldatmacalar en sık kullandıkları yöntemlerdir.

Zamanından önce emziği almak

Eğer bebeğin gereksinimi bitmeden emziğini alırsak, emme ve ağızdan haz alma gereksinimi devam ettiğinden başta parmağı olmak üzere, başka şeyleri emmeye başlayacaktır. Ayrıca gereksiz korkutmaların oluşturacağı ruhsal sorunlarla uğraşmak gerekecektir. Özellikle uykusu geldiğinde, parmağını, yastığın, yorganın köşesini, giysisini yakasını emen bir çocuk aileyi daha çok endişelendirir. Diş çıkarma sırasında artan parmak emme, diş sağlığı için emzik kadar sorun yaratabilir. Ancak bazen parmak emmenin duygusal yoksunluğu gösterdiği de akılda tutulmalıdır. Genellikle uykuya dalma sırasında parmak emen çocuklara, ninni söylemek, uykuya dalarken sırtını hafifçe pışpışlamak, uyuduktan sonra parmağını ağzından almak yararlı olabilir.

Sonuç olarak emme bir gereksinimdir. Emme gereksinimi kalkmadan zorla emziğini almak, onu bırakmaya zorlamak bu gereksinimi parmak gibi başka nesnelerle doyurmaya neden olur. Siz onun emziğine dokunmayın, o zamanı geldiğinde size emziğini uzatacak ve “istemiyorum” diyecektir.

Önemli not: Yarın (19 Şubat) ATV’de saat 11.45’te “Hadi Paylaşalım” isimli programımda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hakkında konuşacağız. Bu konuda sorusu olanları ekran başına, paylaşmaya bekliyorum.

 

Facebooktwitterlinkedinmail